Понравился ли вам блог?

воскресенье, 3 июля 2011 г.

Більше про весільний рушник)))

Придбавши цю схему, Ви, швидше за все, вишиватимете весільний рушник. В такому разі слід пам'ятати про те, що весільний рушник — одна з найдавніших традицій українців, і для того, щоб сила предків передалася молодій сім'ї повною мірою, потрібно знати та дотримуватися ряду нескладних, але дуже важливих правил. Коротко про них розповімо.
Найменша кількість рушників, що потрібна для весілля — п'ять: рушник, на який ставатимуть молоді, рушники на ікони для нареченого та нареченої, рушник, яким молодій парі пов'язують руки, рушник під коровай. Рушник,    на    який    наречений    та    наречена ставатимуть ногами,  ні в якому разі не повинен містити в собі зображення квітів чи птахів. Квіти та птахи   символізують  основні   сімейні   цінності   —
спільне життя, кохання, дітей, тому під ноги їх не
кладуть.   На   цьому   рушникові   краще   вишивати
рослинний орнамент, елементами якого можуть бути
калина, виноград, дубове листя та жолуді. Головна
вимога   до   рушника,    що   стелеться    під   ноги
молодятам, — неперервність орнаменту від краю до
краю,    щоб   не   переривалася   життєва   дорога
молодого подружжя. 
Рушники, для ікон мають бути різними для нареченоїта нареченого.   
Спільним елементом на орнаментах цих рушників є квіти лілії, що символізує собою продовження роду, а на жіночих рушниках — ще й незайманість, та виноградне листя з виноградними гронами, що символізує достаток в домі.На жіночому рушнику вишивають також калину — символ жіночого начала, на рушнику нареченого дубове листя та жолуді, що означають стабільність та чоловічу руку в домі, силу та здоров"я.
Рушник під коровай — найбільш яскравий та змістовний, для нього практично не існує таких обмежень, як для попередніх двох, швидше, навпаки. На ньму можна вишивати квіткові композиції, зокрема, найбільш поширені - квіти лілії та троянди в поєднанні одна з одною або окремо. До них можна додати інші квіти. Окрім того на "коровайному" рушнику, вишивають пташині пари. Найчастіше на весільних рушниках вишиваються ппари голубів, що символізують любов і згоду; Лебедів як знак вірності молодих один одному, ластівок, що символізують весну та кохання. Крім того, на цьому рушнику зображаються весільні обручки та написи побажання.
Рушник, яким пов'язують руки молодятам, може поєднувати у собі елементи з рушників, що вишивалися на ікони. Також на ньому можуть бути присутні елементи, характерні для "коровайного" рушника, вишиваються обручки і написи. Вишиваючи рушник з обручками, важливо пам"ятати, що вони не мають бути до кінця зімкнені. Трішки більше про весільні рушники ви дізнаєтеся в наступний раз. 


Комментариев нет:

Отправить комментарий